Liv i Färg och Form

RETROSPEKTIV

Barbro Nilsson

Robert Nilsson

Liv i Färg och Form - Barbro Nilsson och Robert Nilsson

 En retrospektiv konstutställning som synliggör två makar och konstnärer som blev förgrundsgestalter för svensk formgivning.

Barbro Nilsson, 1899–1983, känd för banbrytande och färgstarka textilkonstverk, som kombinerar traditionella tekniker med moderna uttryckssätt. Barbros koloristiska begåvning och kompromisslösa inställning till kvalitet gjorde att hon fick enorm inverkan på den svenska textilkonsten. Hennes arbete har inte bara fått nationellt erkännande, utan har även inspirerat generationer av konstnärer runt om i världen. Idag är den internationella efterfrågan på hennes verk starkare än någonsin. 

Robert Nilsson, 1894–1980, fick sitt genombrott på världsutställningen i Paris 1937 där han, i samarbete med Eric Grate, bland annat skapade en stor keramisk väggdekor. Senare blev han arkitekten Sigurd Lewerentz högra hand, rådgivare och samarbetspartner i många stora och banbrytande projekt, som Markuskyrkan i Stockholm och Sankt Petri Kyrka i Klippan.

Robert var skulptör och formgivare, alltid nyfiken på nya material och tekniker. Med sin breda kunskap blev han en mecenat för många av sin tids konstnärer och formgivare i Sverige, som Estrid Ericson, Sven X:et Erixson och Åke Holm. Det är svårt att placera Robert i ett konsthistoriskt fack och kanske är det just därför han blivit förbisedd i historieskrivningen.

Som ung fick Robert ett stipendium som möjliggjorde tre års vistelse för paret i Rom. Vid hemkomsten byggde Barbro och Robert ett hus i Lerberget, Höganäs, tillsammans med arkitekten och vännen Sven Ivar Lind – starkt inspirerade av den arkitektur de sett under sin resa. Så småningom byggdes också en vävstuga. Detta blev makarnas bas som de ständigt återvände till livet ut.

I vävstugan hade allt material från makarna bevarats. Där fanns skisser och förlagor till mattor, vävprover, akvareller och skulpturer. Brev, dagböcker och fotografier ger oss en unik möjlighet att lära känna paret Nilsson. Allt material har varit orört i över 40 år och utgör nu grunden för utställningen på Blå Hallen. 

Utställningen utforskar gränserna mellan konst och hantverk, mellan arbete och liv. Den handlar om två människor som aldrig kompromissade. Två konstnärer som ansåg att samarbete var livets verkliga mening.

Genom att visa verk ur hela Barbro och Roberts produktion – textil, skulptur och måleri, tillsammans med skisser och förlagor ges en unik möjlighet för besökare att upptäcka makarnas konstnärsskap och deras vision. Möjlighet att prova på att väva som Barbro eller skulptera och teckna kroki som Robert kommer att finnas. Tillsammans utforskar vi de hantverk som Barbro och Robert ägnade sina liv åt.

 

Utställningen är öppen från 19 juli till 6 oktober på Blå Hallen i Höganäs. De två första helgerna pågår också Blå Hallens årliga kulturfestival Blå Sommar, en mässa med extra allt som samlar konstnärer, formgivare och esteter från hela Europa.